Vår önskan är att föda upp friska, lyckliga, väl typade och nakna katter

Vi vill naturligtvis föda upp så nakna och vältypade katter som möjligt, det är ju vad avel är men det är inte vår första prioritet.
Hälsa är det viktigaste för oss speciellt som vi själva har fått genomlida sorgen i att förlora älskade familjemedlemmar alldeles för tidigt. Hos sphynxen är det HCM vi vill bekämpa, hos don sphynxen ögonproblem såsom för små, för djupt liggande och för kisande ögon samt entropion. Längre ner kan ni läsa vad vi gör för att hjälpa till i kampen mot dessa allvarliga problem.

Näst efter friska katter vill vi ha välmående, lyckliga och trevliga katter. Större delen av antalet kattungar säljs till sällskap och då är det sällan viktigast att öronen sitter rätt, att svansen är tillräckligt lång eller att ögonen har rätt form, man vill ha en snäll och go familjemedlem och därför avlar vi även på temperament och försöker handskas med våra kattungar så mycket som möjligt för att så långt vi kan, garantera våra köpare ett mysmonster.

Bra typ och bra nakenhet är vad vi eftersöker i både en avelskatt och en utställningskatt men vi gör skillnad på de två. En katt som är medioker i övrigt men har fantastiska öron och haka passar bättre i vårt avelsprogram än en katt som genomsnittligt är bra på alla vis men inte har det fantastiska eftersom avel oftast handlar om att matcha ihop, uppväga svagheter och lyfta upp styrkor.

Våra sällskapskatter säljs kastrerade och avelskatter säljes endast till registrerade uppfödare och kommer med ett kontrakt med restriktioner. För mer information är ni välkomna att kontakta oss.

HCM
Vi på S*Bare Essentials börjar vår kamp mot HCM genom att enbart köpa katter efter HCM fria föräldrar och då gärna katter fria vid en högre ålder då HCM kan visa sig senare i livet. När det gäller vår egen avel så testar vi våra honor innan varje parning och hanar som används i avel testas en gång i halvåret. När en katt tas ur avel slutar vi inte med scanningen utan vi fortsätter scanna även våra kastrater.
Vid testning används Maine Coon kattens blanketter och vi anlitar någon av de specialistveterinärer som ingår i deras hälsoprogram. Du kan läsa mer om detta på www.pawpeds.com och Maine Coon kattens hemsida.

Naturligtvis kan vi aldrig garantera att en katt från oss inte blir sjuk men genom våra rutiner gör vi i alla fall vårt yttersta för att inte avla på sjuka katter.

Klicka här för att läsa mer om HCM

Ögonproblem
Don sphynxen lider tyvärr av en del ögonproblem då aveln i vissa fall har gjort att ögonen blir för stängda, för djupliggande och för kisande. Även ögonsjukdomen entropion förekommer inom rasen och vi har därför endast köpt in katter där man inte funnit entropion i linjerna på länge samt katter med så öppna ögon som möjligt.

Klicka här för att läsa mer om entropion och andra ögonproblem

FIV/FeLV
Alla våra avelsdjur testas regelbundet för FIV/FeLV

Klicka här för att läsa mer om infektionssjukdomar hos katt